street fitness workout crossfit calisthenics gymnastics plyometrics kegel

За чист спорт

всяко действие има равно по силата си противодействие

Аскорбинова киселина, витамин C

Аскорбиновата киселина се получава от глюкозата в метаболитната верига за синтеза на глюкуронова киселина. Едно отклонение от тази верига води до синтеза на витамин C. 

Тя се образува в организмите на всички представители в животинският и растителният свят само с три изключения: хората, маймуните и морските свинчета. От тази гледна точка ние, както и другите две изключения сме биохимични инвалиди. Витамин C трябва задължително да се внася с храната - от метаболит тя се превръща във витамин.

Аскорбиновата киселина взема участие в образуването на колагеновите влакна, както и на основното вещество (хидроитинсулфат) на съединителната тъкан. При липса на витамина в състава на тези вещества се появяват язви, кръвоизливи, размекване на венците, зъбите започват да се клатят и падат. 

Дневните нужди от Витамин C на организма са между 30 и 60 мг. На практика могат да се приемат и по-големи количества, тъй като кулинарията отнема част от състава на витамин C в храните. Съдържа се в най-големи количества в цитрусовите плодове, в шипките, доматите, магданоз и др. Любопитен факт е, че лютите чушки са люти именно заради пренаситеността си с витамин C.