street fitness workout crossfit calisthenics gymnastics plyometrics kegel

За чист спорт

всяко действие има равно по силата си противодействие

Кобаламин, витамин B12

C63H88CoN14O14P

Проникването на този витамин в организма е сложен процес. През чревната стена преминава не свободният витамин, а комплексът му с един специален гликопротеин, синтезиран от стомашната лигавица. Авитаминоза може да възникне и поради липса на неговият преносител, което се наблюдава при хронични заболявания на стомашната лигавица. В такъв случай витамина се вкарва в организма с помощта на инжекции. Авитаминозата се отразява тежко върху кръвообразуването (злокачествена анемия) и върху състоянието на гръбначният мозък.

Витамин B12 е коензим в два типа реакции - при окислението на някои видове мастни киселини и при обмяната на метиловите групи. Ако втората е смутена се нарушава и синтезата на фосфолипидите, което води до болестно натрупване на мазнини в черният дроб. Смущава се и синтезата на креатинфосфата - главният мускулен резервоар на енергия.

Дневните нужди от кобаламин са малки - около 0,005 мг, голяма част от които се набавят от дейността на чревните бактерии. Месото, рибата, млякото и яйцата съдържат в достатъчни количества витамин B12.