street fitness workout crossfit calisthenics gymnastics plyometrics kegel

Стимулантите и техният риск

Днес стимулантите са налични във всички форми. Те имат чудесно представяне заради тяхната възможност да повишат възбудата, бдителността и концентрация. Някои от тях също така ни правят и “по-готини”. 

По същият начин, те крият рискове. Стимулантите буквално изгаря клетъчният метаболизъм на тялото ни. Стимулантите изкуствено обогатява метаболичният процес, но всичко което го ускорява неизменно трябва да се забави.

Примери за стимуланти включват кофеин, никотин, безброй хапчета, шоколад, диетични хапчета като ефидрин и цял раздел от наркотици познати като амфетамини, които се предписват както с рецепта така и нелегално.

Наистина е лесно да се пристрастите. Много, ако не и повечето хора днес, съвсем искрено, са уморени. Умората е пандемията на XXI-ви век. Темпото на живот днес е главозамайващо. Да управляваш денят си понякога изисква невероятно “жонглиране”. Забързаният живот изпива най-доброто от нас. Прехвърляйки се психически и физически от задача в задача ние бързо изхабяваме ресурсите на нервната и хормонната системи и като цяло нарушаваме общото си здраве. Но взимането на стимуланти за да преодолеем умората на нашият забързани дни рано или късно си взема своето.

Вътрешните и емоционалните катастрофи причинени от стимуланти не са лесно за преодоляване. Рязкото спиране на стимуланти от всякакъв вид може да доведе до депресии, нервозно състояния и дори мисли за самоубийство. Замъглеността на концентрацията заедно с умората може да бъде омаломощаващи.

В допълнение, стимулантите могат да бъдат силно психически пристрастяващи. В индивида винаги съществува страхът от “катастрофа” при внезапното спиране на използваните стимуланти. 

Физически, стимулантите афектират голям диапазон от органи в човешкото тяло. Изтощение на сърцето и кръвните съдове са само някои от рисковите които крият стимулантите. Дехидратацията е често срещана. Съществуват и скрити опасности за тялото както за близко така и за далечно бъдеше.

Първо, стимулантите обогатяват метаболизма като му набавят адреналин. Адреналина всъщност използва протеинът на тялото като по този начин слабо унищожава телесна маса. Разбира се, стимулантите потискат апетита, което евентуално може да доведе до недохранване. Дори ако човек поддържа нормално тегло, хранителната стойност на клетките подчертано намалява.

В допълнение, стимулантите увеличават нивото на инсулин, което в дългосрочна перспектива води до напълняване, не до отслабването което често хората искат да постигнат.

Макар че, стимулантите предизвикват временно увеличение на серотонин, в дългосрочен аспект стимулантите изгарят резервите на тялото от този хормон. Серотонинът е един от важните невротрансмитери отговорни за поддържането на нашето настроение. Продължителното използване на един стимулант в крайна сметка ще доведе до катастрофа на настроението.

И накрая, но не на последно място – продължителното използване на стимуланти води до застаряване.

Ако вие сте пристрастен към определен стимулант и сте готови да спрете – подгответе се за няколко депресии, треперене, побиване на тръпки, кофти мисли и най-важното – обградете се с добри приятели! 

Използването на стимуланти, преиграването и злоупотребата с тях достигна пандемични пропорции през XXI-ви век, главно поради стресиращият живот и стереотипната реалност. Познаването на риска и правилният подход към използването на стимуланти за съществени за здравето и себеусещането ни.

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари