street fitness workout crossfit calisthenics gymnastics plyometrics kegel

Защо бананите трябва да присъстват в менюто на всеки спортист

Бананите са едно от най-сладките изкушения на природата които доставят удоволствие на хранително-вкусовите ни рецептори. Освен, че са неотразимо сладки те снабдяват тялото ни с един бомбастичен коктейл от протеини, витамини и въглехидрати. 

  • доставят в тялото ни точните карбохидрати които са необходими да заместят мускулният гликоген, които малко или много се изчерпва по време на тренировки.
  • те са богати на разтворими фибри, които спомагат за правилното функциониране на чревната система. Бананите са ефикасно средство срещу киселини в стомаха.
  • богати са на калции, които спомага за доставянето на кислород в мозъка, заздравява костите, предпазва от мускулни схващания и не на последно място - спомага за правилно ритмично сърцебиене и намалява риска от сърдечни проблеми.
  • съдържат разнообразни В витамини и други минерали, които отслабват ефекта от липсата на никотин, както физически така и психически
  • богати са на желязо, което може да помогне на хора с анемия. Богатите на желязо храни стимулират продукцията на хемоглобин в кръвта. 
  • Бананите са щастие!! Те съдържат аминокиселината триптофан, чиято липса в тялото е отговорна влошаване на паметта и появата на агресия. Един банан съдържа достатъчно количество триптофан, за да отключи биосинтезата на серотонин, които се смята за един от основните регулаторите на настроението и апетита при човека.
  • те са лесно усвоима от тялото храна която ни кара да се чувстваме заситени

Преди или след тренировка, консумацията на банани ни разтоварва физически и ни ободрява психически. Днес банани има навсякъде, а консумацията им е толкова голяма, че някои държави движат цялата си икономика около тях. Не се чудете. Банани има в менюто на всеки спортист. А и само на спортистите ли? 

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари