Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/novazago/public_html/street_fitness/clasove/snimki.php on line 181

Warning: Undefined variable $reklama2 in /home/novazago/public_html/street_fitness/templates/news_read.php on line 35

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/novazago/public_html/street_fitness/clasove/snimki.php:181) in /home/novazago/public_html/street_fitness/bezvizual.php on line 138

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/novazago/public_html/street_fitness/clasove/snimki.php:181) in /home/novazago/public_html/street_fitness/bezvizual.php on line 139
Няколко причини да започнете да плувате още днес
street fitness workout crossfit calisthenics gymnastics plyometrics kegel

Няколко причини да започнете да плувате още днес

Всяка седмица хиляди хора от всички възрасти слагат плувките и отиват на басейн. Във всички по-големи градове в страната съществуват плувни басейни предлагащи най-малкото приемливи условия за този спорт.

Но какво всъщност прави плуването толкова желан спорт? Според мнозина плуването е най-добрият спорт. И са прави. Няма друг спорт развиващ и укрепващ човешкото тяло по толкова многостранен и здравословен начин.

  • При плуването липсва статично напрежение и притокът на кръв към сърцето се облекчава което което води до повишаване на ударният обем на сърцето с 20%. Това ни закалява и сърцето на плувците е в състояние да посреща по-големи натоварвания.
  • Поради по-голямото съпротивление на водата се налага по-активно включване на дихателната мускулатура. При системни тренировки гръдният кош нараства. Плуването се препоръчва за рехабилитационна, превантивна или лечебна цел на дихателният апарат.
  • При плуването активно се включват всички основни мускулни групи. Това води до симетрично и хармонично развитие на мускулната система. Капиляризацията на мускулите се подобрява, благодарение на което снабдяването им с кръв е по-ефективно.
  • Опорно двигателният апарат се разтоварва. Това и укрепването на мускулатурата спомагат за правилна телесна стойка.
  • Функционалната устойчивост на вестибуларният апарат се подобрява в резултат на  движенията на главата при вдишване и издишване.
  • Заниманията по плуване имат ясно изразено психично въздействие, което води до разтоварване и по-лесно понасяне на стресови ситуации.
  • Системното повтаряне на заниманията във вода с температура по-ниска от тази на тялото е ефикасно средство за закаляване, тъй като се създават регулаторни механизми, спомагащи за за запазване на относително постоянна температура на тялото.

На практика разумно проведените системни занимания по плуване оказват положително въздействие върху целия човешки организъм и спомагат за неговото укрепване и по-добро функциониране.

Така, че какво чакате?

Ако все още не сте започнали да плувате - никога не е късно. Плуването е спорт подходящ за всички възрасти. Плуването е здраве и не на празни приказки - тои е цар на всички спортове.

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари