street fitness workout crossfit calisthenics gymnastics plyometrics kegel

Какви са ползите от тренировките на халки

Ако погледнете към забележително развитата горна част на тялото на елитните мъже-гимнастици е лесно да видите защо тренировките на халки набират популярност. Разбира се, спортистите тренират и върху други уреди. Уличният фитнес разбира се включва и халки и много от упражненията стават все по популярни. Халките обикновено развиват гърдите, рамената, ръцете и горната част на гърбът. Упражненията на халки по презумпция за трудни и практикуването им обикновено е трудно за начинаещи. Те са предизвикателство дори за напредналите и професионалната подготовка, с оглед трудността и опасностите е препоръчителна. Упражненията на халки, освен трудностите, предоставят и редица предимства.

Подобряват стабилноста в ставите

Стабилността на ставите е важна за правилното позициониране на тялото като цяло. Халките са подвижни на всички страни, което е тяхната най-забележима особенност спрямо другите уреди. Независимо обаче, на какъв уред тренирате мускулите трябва да работят усилено за да придържат ставите ви правилно позиционирани. Подобряването на стабилноста в тези връзки може да подобри функционалната им сила и да ги направи по здрави. 

Подобряват цялостният баланс

Балансът може да означава две неща – способността да задържите центъра на тежестта високо и осигуряване равна сила както на лявата така и на дясната страна на тялото. Обикновено двете страни се различават, макар и минимално. Гимнастическите халки подобряват и двете качества на балансът. Упражненията на халки помагат да развиете по висока степен на баланс, защото вашите рамене дефакто работят поотделно. Несъответствията в силата на едната или другата страна ще бъдат забележими. Балансът е важен за широк спектър от упражнения.

Портативност

Гимнастическите халки са леки и компактни, така, че ако притежавате такива не е трудно да ги монтирате на подходящо място. Дървета, лостове, покривни конструкции са подходящи за тази цел. Халките са подходящи за хора които пътуват активно.

Ефектите от упражненията на халки са многостранни – укрепват гръбната мускулатура, развиват подвижността в раменете, създават умения за оценка на собствените действия в пространството и времето. Техният изправителен характер ги прави удачни за хора с гръбначни изкривявания в начален стадии.

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари