Упражнения

➤ Задно размахово въртене до стойка

Задно размахово въртене до стойка
Това упражнение е за спортни гимнастици на лост. Правилното му изпълнение е предхождано от редица спомагателни упражнения и техниката му на изпълнение е възможно да представлява опасност за хора без необходимият опит. За изпълнение на упражнението гимнастикът трябва да има добре развити силово-двигателни качества на рамо, трицепс, бицепс, бедра, крака, среден гръб, широк гръбен мускул, трапец, корем, гърди.

Обикновенно упражнението се изпълнява от заден въртеж или от висока опора в задмах. Тялото спада назад с бързо сгъване в тазобедрените стави. Подготвителните действия осигуряват удобно изходно положение за сгъване. В зависимост от гъвкавостта на изпълнителя сгъването може да се изпълни и по-късно. Във вис тялото трябва да бъде максимално сгънато във външно разкрачен склопен вис, след което краката се разгъват бързо и се насочват право нагоре. Съчетано с натискане на ръцете и разгъване на раменете, гимнастикът се повдига до стойка. За разлика от маховото въртене, тук при спадането глезените описват допълнителен кръг, големината на които зависи от гъвкавостта и дали сгъването е започнало рано. Колкото тази форма е по-малка и се намира зад отвеса на лоста, толкова техниката е по-ефективна. Създават се условия за получаване на по-голям инертен момент.

Висока оценка получава онова изпълнение, което завършва точно в стойка. В противен случай упражнението минава в по-ниска група. 

30 декември 2015
848
ще коментирате ли?
    Все още няма коментари