Спортна гимнастика

тези спортове представят истинските професионалисти! Респект

Успоредка

Като гимнастически уред успоредката се появява значително по-късно от коня и висилката. Своеобразната конструкция на уреда прави техниката на упражненията по-различна от тези на другите видове. На този уред упражненията се изпълняват под и над прътовете, в тяхното начало и край, с обръщане, в напречно и надлъжно положение спрямо успоредката и др. По своя характер те са статични и динамични, силови и махови. Съвременната техника на упражненията на успоредка във вис и опора изисква изпълнение предимно на обтегнати ръце, голяма амплитуда на движенията, съкратена без-опорна фаза, кратко задържане в страничните положения.

Техниката на упражненията на този уред изисква физически добре сложени спортисти с добре развит раменен пояс и силни ръце. За голямото разнообразие от упражнения е необходима всестранна физическа подготовка.

Този уред е напълно самостоятелен вид от гимнастическият многобой. Няма друг гимнастически уред които да предявява толкова изисквания към координационните способности на играещите и така силно да се нуждае от предварителна разностранна подготовка.

Успоредката се явява един интегрален уред на които могат да се видят упражнения типични за висилка или кон с гривни и това е така тъй като уредът се появява след тях. Упражненията са разнообразни – статични и динамични, махови и силови. Изпълняват се под или над прътовете, в напречно или надлъжно положение. Особената конструкция на уреда предполага добро ниво на развитие на силата на ръце и раменен пояс. Характерни структурни групи упражнения са махове, възмахове, стойки, въртения, повдигания, спадания, отскоци и др.

 

Композиране на съчетания

Съчетанията трябва да са изградени от упражнения от различни структурни групи, като освен маховете трябва да се включи и равновесно упражнение със задържане (2 сек). Маховите упражнения не трябва да се изпълняват с повече от един мах. При съставяне на съчетанията трябва да се използва максимално дължината на прътовете

 

 Размер на уреда

Състои се от две части - основна и подвижна. Основната е металическа със строго регламентирани размери: дължина между осите на стойките - 2300 мм, ширина 480-520 мм, височина на стойките 1050 мм. Прътовете са дървени с яйцевидна форма - височина 51 мм и ширина 41 мм, горен радиус 20 мм, страничен 48 мм. В средата има вградена метална пръчка с диаметър 10-12 мм, което осигурява еластичност на прътовете и предпазва от счупване. Дължината на прътовете е около 3500 мм. Проверяват се с тежест от 135 кг при допустимо отклонение с 60 мм. Уреда трябва да лежи на гумени пластини или да е с приспособления за закотвяне при по леки конструкции.

 

Кратки съдийски инструкции

  • Излишните махове се наказват
  • Загубата на равновесие – стъпване по прътовете, сядане (ако не е част от упражнението), пристъпване или пипане на пода при приземяване се наказват
  • Упражненията се признават само ако са изпълнени без груби грешки

120807093453-olympics-day-11-24-horizontal-gallery

120807093453-olympics-day-11-24-horizontal-gallery

Olympics+Day+4+Artistic+Gymnastics+6zECMomyMRwl

Olympics+Day+4+Artistic+Gymnastics+6zECMomyMRwl

Marcel+Nguyen+Olympics+Day+11+Gymnastics+Artistic+3TIerFSo1p4l

Marcel+Nguyen+Olympics+Day+11+Gymnastics+Artistic+3TIerFSo1p4l

2013 10 06 Antwerp Worlds MAG EF PB 720p NastiaFan101

2013 10 06 Antwerp Worlds MAG EF PB 720p NastiaFan101
ще коментирате ли?
Вашето име
защитен код защитен код презареждане
    Все още няма коментари
За насОбратна връзкаизползвана литература