Упражнения

най-голямата колекция от упражнения със собствено тегло

Размахово въртене до стойка

Размахово въртене до стойка Това упражнение е за спортни гимнастици на лост. Правилното му изпълнение е предхождано от редица спомагателни упражнения и техниката му на изпълнение е възможно да представлява опасност за хора без необходимият опит. За изпълнение на упражнението гимнастикът трябва да има добре развити силово-двигателни качества на среден гръб, широк гръбен мускул, трицепс, бицепс, предмишници, корем, бедра, крака, трапец, рамо.

Изпълнява се предимно от въртеж. Подготвителната фаза на действията осигурява спадането на тялото в посока напред. Следва рязко сгъване в тазобедрените стави с възможно най-голямо отдалечаване на относителният център на тежеста. Тези и следващите действия на основната фаза дават възможност за получаване на най-голямо количество кинетична енергия и максимална ъглова скорост във външно разкрачен склопен вис. Във втората фаза (повдигането) радиусът на въртенето е по-малък, краката минават напред пред хвата (външно разкрачен ъгъл в опора). Ръцете натискат силно лоста, за да спрат въртенето на раменете, тазът се повдига и с бързо разгъвателно движение тялото се обтяга до стойка. Заключителните действия осигуряват пълното обтягане на раменните и тазобедрените стави. Почти отвесно се придвижват глезените с едно допълнително кръгово движение над опората.

Правилното изпълнение изисква сгъването да започне, след като тялото достигне до стойка, а крайната фаза да завърши също в стойка. В противен случай, според правилника за оценяване резултатът се намалява за допуснати технически грешки. 

Размахово въртене до стойка
Няма добавени връзки
ще коментирате ли?
Вашето име
защитен код защитен код презареждане
    Все още няма коментари
За насОбратна връзкаизползвана литература